Skocz do zawartości

Zaloguj przez Facebook Rejestracja

Tramwaje na zlom

128 odpowiedzi w tym temacie

#1 ~waldi~

~waldi~
  • Goście

Napisano 18 marzec 2011 - 18:27

Czy ktos z Was mieszka przy trasie przejazdu naszych "wspanialych" tramwajow?! Jesli tak, to jakie macie odczucia, gdy takie cudo przejezdza obok? Mnie sie to kojarzy z malym trzesieniem ziemi i sadze ze ma to fatalny wplyw na budynek. Moim zdaniem tramwaje w Gorzowie sa juz tak zdezelowane i tak sie trzesa w czasie jazdy ze ich jedynym godnym miejscem jest zlomowisko podobnnie zreszta jak i torowiska. Jednym slowem cala infrastruktura jest w stanie krytycznym i moim zdaniem ich dalsza eksploatacja stanowi powazne zagrozenie dla budynkow stojacych przy trasach przejazdu. Czy macie podobne odczucia?

#2 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 20 marzec 2011 - 13:45

Mieszkam na Chrobrego i musze przyznac ze jest tragicznie. W zeszlym roku robilem remont, a spekania juz sie pojawily na scianach i sufitach. Po prostu tragedia, cala chalupa sie trzesie, wszystko peka i niszczeje : (

#3 ~kasia~

~kasia~
  • Goście

Napisano 21 marzec 2011 - 20:11

Ja tez mieszkam na Chrobrego i musze przyznac ze mimo remontu torowiska, jaki byl robiony ostatnio nie widac zadnej roznicy. Te stare niemieckie tramwaje sa tak glosnie i chyba tak ciezkie ze jak przejezdzaja wszystko wibruje. Dla odmiany polskie trumienki sa o iwle cichsze i nie czuc takich drgan. Moja babcia, ktora mieszka z nami, a mieszka tu juz ponad 50 lat mowi ze nigdy nie bylo takich wstrzasow jak sa teraz. I tez sie boimy ze to wszystko niedlugo sie rozleci ale co mozna zrobic?

#4 ~lopez~

~lopez~
  • Goście

Napisano 22 marzec 2011 - 00:17

Hej, ja jestem z Mieszka I i u nas tez jest tragedia. Tylko u nas nie bylo zadnego remontu torowiska od wielu juz lat. Chrobrego i Kazimierza Wielkiego robili chyba rok temu, a u nas nic. Przejezdzajace helmuty to po prostu jakas tragedia i nieporozumienie. Kto to nazywa w ogole tramwajem, to kupa zlomu i nic wiecej. A patrzac niejednokrotnie na nie z okna, dobrze widac jak czesto jezdza pusciutkie, szczegolnie po 17, no moze kilku pasazerow da sie policzyc na caly tramwaj. A poza tym woza powietrze. A jesli chodzi o budynek to u mnie tez sa pekniecia na scianach i suficie i napewno odpowiedzialne sa za to ciagle drgania wywolywane przez ten jezdzacy zlom. Ciekawe czy miasto gotowe bedzie do wyplaty odszkodowan dla wlascicieli budynkow jak zaczna sie calkiem sypac przez bylo nie bylo miejski transport? Wtedy to juz na nic nie starczy pieniedzy, a ludzie nie sa glupi i pozwy zaczna skladac.

#5 ~ABilski~

~ABilski~
  • Goście

Napisano 22 marzec 2011 - 17:07

Na Kostrzynskiej nie lepiej.

#6 ~feri~

~feri~
  • Goście

Napisano 22 marzec 2011 - 21:04

a u nas na Olimpijskiej cisza...

#7 ~Bozena~

~Bozena~
  • Goście

Napisano 23 marzec 2011 - 21:42

A na Sikorskiego zrobili nam taki piekny remont torowiska ze szkoda slow. Pieniadze nas wszystkich wyrzucone po prostu w bloto. Jak miasto nadal zamierza robic takie remonty torowisk to niech sobie da z tym spokoj. Szkoda pieniedzy. Kto nie wierzy zapraszam na Sikorskiego ok Parku 111. Tam byl remont ale jakos nic nie widac i nie slychac. Drgania jakie byly sa nadal, halas to samo.

#8 ~Czarny kruk~

~Czarny kruk~
  • Goście

Napisano 24 marzec 2011 - 00:23

Czytam te posty i się zastanawiam dlaczego wszyscy narzekają na tramwaje i zniszczone torowiska ,o co tutaj chodzi ?, o hałas,o popękane ściany i sufity w mieszkaniach , wszystko rozumiem -jedno złomowisko,bo stare tramwaje wadliwe technologie budowy torowisk i brak kasy na nowy tabor i remonty ,co mogło by być nowocześniej i estetyczniej. Tylko czy ktoś się zastanowił ile lat mają te domy które stoją przy torowiskach? myślę że grubo ponad setkę ,gdzie czas i różnice temperatur {lato-zima} brak tynków zewnętrznych też robią swoje co powoduje pęknięcia i rysy na ścianach ,a remonty i tak już niczego nie załatwią chyba że na rok czy dwa .A tramwaje i zły stan torowisk napewno też źle wpływa na zły stan zaniedbywanych przez ADM-y wiekowych budynków ,co będzie groziło wyburzaniem wielu domów , gdzie nawet konserwator zabytków nie będzie mógł pomóc.

#9 ~Uczeń II LO~

~Uczeń II LO~
  • Goście

Napisano 24 marzec 2011 - 01:02

Wyświetl postUżytkownik kasia dnia 21 marzec 2011 - 20:11 napisał

Ja tez mieszkam na Chrobrego i musze przyznac ze mimo remontu torowiska, jaki byl robiony ostatnio nie widac zadnej roznicy. Te stare niemieckie tramwaje sa tak glosnie i chyba tak ciezkie ze jak przejezdzaja wszystko wibruje. Dla odmiany polskie trumienki sa o iwle cichsze i nie czuc takich drgan. Moja babcia, ktora mieszka z nami, a mieszka tu juz ponad 50 lat mowi ze nigdy nie bylo takich wstrzasow jak sa teraz. I tez sie boimy ze to wszystko niedlugo sie rozleci ale co mozna zrobic?
Kasiu piszesz: ,,Te stare niemieckie tramwaje" a mieszkasz w czmy? te stare niemieckie domy.Jedno niemieckie i drugie niemieckie ,jedno stare i drugie stare ,jedno się sypie i drugie się sypie. Widzisz masz pecha że tu Polska. Jak doczekasz nowych i polskich tramwajów oraz nowych nie sypiących się domów przy twojej ulicy to będzie jak w niemczech.Pozdrawiam.

#10 ~kasia~

~kasia~
  • Goście

Napisano 27 marzec 2011 - 14:28

Wyświetl postUżytkownik Uczeń II LO dnia 24 marzec 2011 - 01:02 napisał

Kasiu piszesz: ,,Te stare niemieckie tramwaje" a mieszkasz w czmy? te stare niemieckie domy.Jedno niemieckie i drugie niemieckie ,jedno stare i drugie stare ,jedno się sypie i drugie się sypie(...) Jak doczekasz nowych i polskich tramwajów oraz nowych nie sypiących się domów przy twojej ulicy to będzie jak w niemczech.Pozdrawiam.

Nie rozumiesz tematu i piszesz glupoty i musisz sie jeszcze widac sporo nauczyc Uczniu II LO.
Ale chyba nawet Ty zdajesz sobie sprawe, ze latwiej zamienic by bylo na nowszy model srodek mobilny niz nieruchomosc, szczegolnie jesli ma sie znajdowac w tej samej lokalizacji.

#11 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 28 marzec 2011 - 17:11

Na Mieszka I jest tragicznie. Jadace od strony Chrobrego tramwaje, po przejechaniu skrzyzowania z Borowskiego szybko przyspieszaja, powodujac niesamowity halas i drgania. Na Chrobrego maja ograniczenie do 30 a na Mieszka juz 50 i daja czadu. Postojcie sobie czasami tak na wysokosci Mieszka I nr 3-6 to zobaczycie jakie to cudo, ten tramwaj.

#12 ~Chrobrego~

~Chrobrego~
  • Goście

Napisano 29 marzec 2011 - 11:38

Wyświetl postUżytkownik Gość dnia 28 marzec 2011 - 17:11 napisał

Na Mieszka I jest tragicznie. Jadace od strony Chrobrego tramwaje, po przejechaniu skrzyzowania z Borowskiego szybko przyspieszaja, powodujac niesamowity halas i drgania. Na Chrobrego maja ograniczenie do 30 a na Mieszka juz 50 i daja czadu. Postojcie sobie czasami tak na wysokosci Mieszka I nr 3-6 to zobaczycie jakie to cudo, ten tramwaj.

To fakt, u nas jest ograniczenie do 30 km/h, ale co z tego jak i tak huk jest taki ze nie porozmawiasz sobie stojac np. kolo sniezki czy bedac w domu przy otwartym oknie jak przejezdza bimba. No i te trzesienia, przez co wszystko peka. A niby robili remont. Szkoda slow

#13 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 29 marzec 2011 - 11:48

#14 ~xanth~

~xanth~
  • Goście

Napisano 29 marzec 2011 - 15:28

Mieszkam na Podmiejskiej i zawsze mam cudowne drgania, gdy nasze mobilne muzea okręgowe jeżdżą tam i z powrotem. Szybki w szafkach się trzęsą itp. Jednak bardziej mi przeszkadza, że w czasie remontu Podmiejskiej kilka lat temu (szosy i torowiska, gdy wszystko zdarli do piachu), to cymbały nie położyli rur ciepłowniczych centralnego ogrzewania.

#15 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 29 marzec 2011 - 17:27

Wyświetl postUżytkownik xanth dnia 29 marzec 2011 - 15:28 napisał

Mieszkam na Podmiejskiej i zawsze mam cudowne drgania, gdy nasze mobilne muzea okręgowe jeżdżą tam i z powrotem. Szybki w szafkach się trzęsą itp. Jednak bardziej mi przeszkadza, że w czasie remontu Podmiejskiej kilka lat temu (szosy i torowiska, gdy wszystko zdarli do piachu), to cymbały nie położyli rur ciepłowniczych centralnego ogrzewania.

Jakie to gorzowskie, najpierw robienie, potem myslenie.

#16 ~Ewa~

~Ewa~
  • Goście

Napisano 29 marzec 2011 - 17:44

#17 ~mieszkaniec~

~mieszkaniec~
  • Goście

Napisano 29 marzec 2011 - 17:58

Komunikacja tramwajowa jest dobra jesli jest w dobrym stanie. To co mamy w Gorzowie za stan dobry nie mozna uznac. W moim mieszkaniu na Kazimierza W. tez wszystko drga jak przejezdzaja tramwaje, szczegolnie tjak jedzie helmut. Meble trzeszcza, szklanki dzwonia, wszystko sie trzesie. Naprawde jest strach, co bedzie dalej. Mamy juz popekane sciany i z kazdym przejazdem jest coraz gorzej. U nas tez robili remont torowiska, tylko jakos nie widac zadnej roznicy.

#18 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 29 marzec 2011 - 18:06

Wyświetl postUżytkownik Czarny kruk dnia 24 marzec 2011 - 00:23 napisał

Czytam te posty i się zastanawiam dlaczego wszyscy narzekają na tramwaje i zniszczone torowiska ,o co tutaj chodzi ?, o hałas,o popękane ściany i sufity w mieszkaniach , wszystko rozumiem -jedno złomowisko,bo stare tramwaje wadliwe technologie budowy torowisk i brak kasy na nowy tabor i remonty ,co mogło by być nowocześniej i estetyczniej. Tylko czy ktoś się zastanowił ile lat mają te domy które stoją przy torowiskach? myślę że grubo ponad setkę ,gdzie czas i różnice temperatur {lato-zima} brak tynków zewnętrznych też robią swoje co powoduje pęknięcia i rysy na ścianach ,a remonty i tak już niczego nie załatwią chyba że na rok czy dwa .A tramwaje i zły stan torowisk napewno też źle wpływa na zły stan zaniedbywanych przez ADM-y wiekowych budynków ,co będzie groziło wyburzaniem wielu domów , gdzie nawet konserwator zabytków nie będzie mógł pomóc.

Wszystko co opisane moze miec wplyw na taki stan budynkow. Budynki sa stare, to fakt. Ale faktem jest rowniez to ze drgania i wstrzasy wyraznie odczuwane w mieszkaniach maja znaczacy wplyw na degradeacje i tak juz sfatygowanych ponad 100-letnich kamienic. To ze nie byly remontowane latami to tez blad, blad ZGM-u zarzadzajacego przez dluuugie lata tym zasobem mieszkaniowym. Pytanie co z tym fantem zrobic?

#19 ~mieszkaniec~

~mieszkaniec~
  • Goście

Napisano 30 marzec 2011 - 21:31

Nie nazywajcie tego czegos co jezdzi w Gorzowie po torach tramwajami bo to spore naduzycie. Tramwajami te obiekty moze i byly z 20-30 lat wstecz, teraz to zwykle kupy zlomu. I poki te kupy zlomu beda nadal eksploatowane tak dlugo bedzie halas, drgania i niszczenie tego wszystkiego co znajduje sie w okolicy. I tyle.

#20 ~Klemens~

~Klemens~
  • Goście

Napisano 30 marzec 2011 - 23:02

Wyświetl postUżytkownik mieszkaniec dnia 30 marzec 2011 - 21:31 napisał

Nie nazywajcie tego czegos co jezdzi w Gorzowie po torach tramwajami bo to spore naduzycie. Tramwajami te obiekty moze i byly z 20-30 lat wstecz, teraz to zwykle kupy zlomu. I poki te kupy zlomu beda nadal eksploatowane tak dlugo bedzie halas, drgania i niszczenie tego wszystkiego co znajduje sie w okolicy. I tyle.

A może tak po prostu, tani pozew zbiorowy przeciwko Miastu i MZK ????

Przy okazji weźmiemy speca od akustyki i hałasu. Przecież nie może być, że człowiek idzie ulicą Mieszka I-go i nie słyszy własnych myśli.

Skrzyknijmy się ze 100 osób, podamy Miasto i MZK do sądu, to wygładzą nam ściany, porobią remonty, i jeszcze przeproszą.

A Szanowne Towarzystwo Obrony Tramwajów niech łaskawie zamieszka tam, gdzie są tramwaje. To się szybko przekona czego broni.

Ja zawsze powtarzam: "Gorzów to pięknie miasto, ale jak się mieszka w Kłodawie".

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

użytkowników, gości, anonimowych