Skocz do zawartości

Zaloguj przez Facebook Rejestracja

Śmiertelny wypadek na krajowej "dwójce" :: zobacz komentowany artykuł

37 odpowiedzi w tym temacie

#1 AGENT TOMEK

AGENT TOMEK

Senior

• Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPipPip
  • 419 postów

Napisano 15 luty 2012 - 21:12

identyczna BMK-a dachowała dzisiaj niedaleko Węglińca , zatrzymałem się żeby zobaczyć czy ktoś nie potrzebuje pomocy .Na szczęście wszyscy wyszli cało z wypadku , spojrzałem na opony a tam letnie i w dodatku łyse żenada :(

#2 ~gosc~

~gosc~
  • Goście

Napisano 15 luty 2012 - 21:51

tył naped wyprzedzac mozna tylko ta kobieta niezła miala predkosc w takich warunkach

#3 gosc00000

gosc00000

Nowy

• Pip
  • 6 postów

Napisano 15 luty 2012 - 22:02

Tu wychodzi różnica między kierowcom a posiadaczem prawa jazdy, w dzisiejszym dniu bym wogóle nie wyprzedzał, przy 60km/h koła juz boksowały a przy 70 znosiło, sądząc po uszkodzeniu auta to było ok 110 km/h gdzie przy takich warunkach...

Jeszcze napęd na tył, w razie zarzucenia nie wyciągnie (ba, jaki świeży kierowaca wie co to znaczy wyciągnięcie jak zacznie kołysać?...), jeden wielki zyg-zag i bum...

W takich sytuacjach zawsze mi szkoda pasażerów i pytam "warto było dla tych 10 sekund?"
Kierowcy myślcie, na drodze są też inni!!

Użytkownik gosc00000 edytował ten post 15 luty 2012 - 23:33

#4 Paweł.

Paweł.

Nowy

• Pip
  • 13 postów

Napisano 15 luty 2012 - 22:04

Kto pozwala takim ludziom jezdzic takimi samochodami w zime ? 22 lata! zero doswiadczenia zapewne i naped na tyl! a podejrzewam, ze wlasnie doswiadczenia zabraklo, skoro uderzenie bylo z ogromna predkoscia... a
patrzac na zniszczenia samochodu na pewno nie mozna powiedziec, ze predkosc byla zgodna z przepisami, a juz na pewno nie byla to predkosc dostosowana do panujacych warunkow...

#5 ~Pawel.~

~Pawel.~
  • Goście

Napisano 15 luty 2012 - 22:05

PS. szkoda oczywiscie mlodych ludzi...

#6 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 15 luty 2012 - 22:13

Wyświetl postUżytkownik gosc00000 dnia 15 luty 2012 - 22:02 napisał

Tu wychodzi różnica między kierowcom a posiadaczem prawa jazdy, w dzisiejszym dniu bym wogóle nie wyprzedzał, przy 60km/h koła juz boksowały a przy 70 znosiło, sądząc po ukszodzeniu auta to było ok 110 km/h gdzie przy takich warunkach...

W takich sytuacjach zawsze mi szkoda pasażerów i mówie "warto było dla tych 10 sekund?"
Kierowcy myślcie, na drodze są też inni!!
Zgadza sie, zima i taka pogoda pokazuje roznice miedzy posiadaczami prawa jazdy a kierowcami.
Tylko najwiekszy problem w tym, ze caly system szkolenia kierowcow jest nastwaiony jedynie na to, by zdobyc kawalek plastiku a nie nauczyc kogos prawidlowych zachowan w kryzysowych sytuacjach. Wiekszosc posiadaczy kawalka plastiku nie dosc, ze nie wie jak ich samochod zachowuje sa w roznych sytuacjach, to jeszcze najgorsze - nie wie co robic w takich sytuacjach, bo niestety kursy na prawo jazdy to jedynie pare wyuczonych na pamiec manewrow.

Ale zupelnie najgorsze jest to, ze ludzie nie potrafia zrozumiec, ze na polskich drogach pedzenie na zlamanie karku na niewiele sie zdaje. Dojezdzamy moze 5 minut szybciej na 100km trasie, niz spokojnie i bezpiecznie jadacy ktos inny - taka specyfika naszych drog.

#7 ~Maciej~

~Maciej~
  • Goście

Napisano 15 luty 2012 - 23:16

Trafiłem po drodzę na ten wypadek, warunki były masakryczne, w tym miejscu było lodowisko. Kilka kilometrów dalej stał bus z lawetą w rowie, a kawałek dalej Van który wyleciał na pole.

#8 ~kwiatek~

~kwiatek~
  • Goście

Napisano 15 luty 2012 - 23:25

To czy napęd na przód,czy na tył,czy 4x4 nie ma tu najmniejszego znaczenia w tym momencie-PRĘDKOŚĆ,a raczej nie dostosowanie się do niej,przy takich warunkach!!! I tragedia gotowa...

#9 Chuck Norris

Chuck Norris

Znajomy

• PipPip
  • 27 postów

Napisano 15 luty 2012 - 23:55

Wyświetl postUżytkownik kwiatek dnia 15 luty 2012 - 23:25 napisał

To czy napęd na przód,czy na tył,czy 4x4 nie ma tu najmniejszego znaczenia w tym momencie-PRĘDKOŚĆ,a raczej nie dostosowanie się do niej,przy takich warunkach!!! I tragedia gotowa...

Mylisz się. Naciśnięcie zbyt gwałtownie na gaz w samochodzie z napędem na tył może doprowadzić do poślizgu, a z napędem na tył ciężko z niego będzie wyjść. Mając napęd na przód po pierwsze nie doprowadzisz do takiego poślizgu, po drugie jak już do niego dojdzie to będziesz mógł "wyciągnąć samochód". Zaś w samochodzie z napędem 4x4 to już ciężko doprowadzić do takiej sytuacji, chyba że będzie to młody kierowca, który w momencie poślizgu wciśnie hamulec do końca aż się na czymś nie zatrzyma.
Dobry, lepszy, Chuck Norris.

#10 ~ania~

~ania~
  • Goście

Napisano 16 luty 2012 - 08:29

ta droga to istna droga smierci.

#11 ~sam~

~sam~
  • Goście

Napisano 16 luty 2012 - 09:57

Wyświetl postUżytkownik Chuck Norris dnia 15 luty 2012 - 23:55 napisał

Mylisz się. Naciśnięcie zbyt gwałtownie na gaz w samochodzie z napędem na tył może doprowadzić do poślizgu, a z napędem na tył ciężko z niego będzie wyjść. Mając napęd na przód po pierwsze nie doprowadzisz do takiego poślizgu, po drugie jak już do niego dojdzie to będziesz mógł "wyciągnąć samochód". Zaś w samochodzie z napędem 4x4 to już ciężko doprowadzić do takiej sytuacji, chyba że będzie to młody kierowca, który w momencie poślizgu wciśnie hamulec do końca aż się na czymś nie zatrzyma.
a gdzie była służba drogowa i policja pewnie wolne po wolnym

#12 ~z~

~z~
  • Goście

Napisano 16 luty 2012 - 10:07

Bardzo Mała Wyobraźnia

#13 ~Sylwia~

~Sylwia~
  • Goście

Napisano 16 luty 2012 - 11:36

Współczuję rodzinom, tragedia. Moje kondolencje.

#14 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 16 luty 2012 - 12:30

Wyświetl postUżytkownik sam dnia 16 luty 2012 - 09:57 napisał

a gdzie była służba drogowa i policja pewnie wolne po wolnym
Od lat to samo,służba drogowa zaspała,co robi prokuratura? posadzić za to kilku kierowników,to następni pieszo polecą posypywać nawet popiołem,którym powinni posypać sobie te durnowate łby,oni nie zdają sobie sprawy że grają życiem ludzkim.Czym różni się zabójca z nożem od tego zza biurka?

#15 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 16 luty 2012 - 14:48

Wyświetl postUżytkownik Gość dnia 16 luty 2012 - 12:30 napisał

Od lat to samo,służba drogowa zaspała,co robi prokuratura? posadzić za to kilku kierowników,to następni pieszo polecą posypywać nawet popiołem,którym powinni posypać sobie te durnowate łby,oni nie zdają sobie sprawy że grają życiem ludzkim.Czym różni się zabójca z nożem od tego zza biurka?

służba drogowa nie jest tu winna, jechałam wczoraj tą drogą dwie godziny przed wypadkiem, wracałam akurat chwilę po zdarzeniu, śnieg nieustannie nawiewał z pól, więc nawet jeśli ktoś wcześniej posypał popiołem, to i tak za chwilę droga była biała, więc niestety, ale... ciężka noga zawiniła

#16 ~stary szofer~

~stary szofer~
  • Goście

Napisano 16 luty 2012 - 14:53

Wyświetl postUżytkownik Gość dnia 16 luty 2012 - 12:30 napisał

Ty od urodzenia jesteś półgłówkiem czy na starość dostałeś Alzheimera?

TO KIEROWCA ODPOWIADA ZA TO, JAK JEDZIE JEGO AUTO - ZAWSZE I WSZĘDZIE!
Prawo o Ruchu Drogowym:
"art. 19 ust 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać z prędkością zapewniającą panowanie nad pojazdem, z uwzględnieniem warunków, w jakich ruch się odbywa, a w szczególności: rzeźby terenu, stanu i widoczności drogi, stanu i ładunku pojazdu, warunków atmosferycznych i natężenia ruchu."

Dla gościa, któremu odpowiadam i jemu podobnych przygłupów - zacytowany przepis oznacza, że jeśli jest kiepska droga, pada śnieg lub deszcz albo jest mgła etc etc - kierowca ma *** obowiązek dostosować się do tego.
Jeśli za kierownicą siedzi taki jednokomórkowiec jak ty - nic nie pomoże nawet wielopasmowa autostrada.

#17 ~Michał~

~Michał~
  • Goście

Napisano 16 luty 2012 - 15:34

Jeżeli ktoś ma szczegółowe info na temat wypadku koło Brójec woj,lubuskie na krajowej dwójce to proszę o kontakt pod adresem e-mail: michalszymanski1988@gmail.com. Chcę pomóc rodzinie poszkodowanych w wypadku.

#18 ~wroc~

~wroc~
  • Goście

Napisano 16 luty 2012 - 20:19

Marcinek ;((( dlaczego.. wróć błagam..

#19 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 16 luty 2012 - 20:41

dlaczego myślimy o znajomych ludziach dopiero jak odejdą.....

#20 ~xxx~

~xxx~
  • Goście

Napisano 16 luty 2012 - 21:15

niestety kobieta wyprzedzala z duza predkoscia i na podwojnej ciaglej,kierowca,ktory za nia jechal mowił,ze jechala jak szalona,przykre,ze zginely 2 osoby;( czy ktos ich znał?

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

użytkowników, gości, anonimowych