Skocz do zawartości

Zaloguj przez Facebook Rejestracja

Zdjęcie

Przetwory


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 anita_wierzba

anita_wierzba

    Znajomy

  • Zbanowani
  • PipPip
  • 45 postów

Napisano 16 sierpień 2013 - 08:44

http://www.mowimyjak...y,17_43070.html http://www.mowimyjak...s,17_45148.html http://www.mowimyjak...k,17_45110.html Witam serdecznie, kilka ciekawych i przydatnych info odnośnie przetworów, czyli zapasów na zime w słoikach;) Najlepszy czas na to jest właśnie teraz! A więc do roboty! Nie ma na co czekać. Pozdrawiam serdecznie?

#2 alicja_2512

alicja_2512

    Swojak

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 246 postów

Napisano 13 grudzień 2013 - 13:54

Aż nabrałam chęci na powidła śliwkowe! mniam! :P



#3 gringos

gringos

    Nowy

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 18 grudzień 2013 - 11:42

Robiliście kiedyś dżem z malin? Ja jadłem pierwszy raz w tym roku, bo generalnie nikt nie robił wcześniej i muszę powiedzieć, że jest rewelacyjny!



#4 americana

americana

    Bywalec

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPip
  • 63 postów

Napisano 23 grudzień 2013 - 13:39

Nie tylko dżem z malin ale tez z jagód jest pyszny:) Niestety takie dżemy poniewaz nie zawieraja konserwantow mogą się szybko popsuć. Słyszałam ze mozna użyć srebra koloidalnego, ma ono działanie przeciwgrzybicze, więc zabezpieczy je przed pleśnieniem:)



#5 vengeance

vengeance

    Nowy

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • Pip
  • 5 postów

Napisano 05 styczeń 2014 - 19:38

Ja robię prztwory z dyni i cukinii, co roku jest ich bardzo dużo



#6 kasia.pa

kasia.pa

    Bywalec

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPip
  • 88 postów

Napisano 27 styczeń 2014 - 17:31

Też robię przetwory z dynii, ale za cukinią nie przepadam. U mnie króluje dżem truskawkowy domowej roboty



#7 alicja_2512

alicja_2512

    Swojak

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 246 postów

Napisano 31 styczeń 2014 - 14:21

A zastanawiałam się czy ktoś jeszcze robi przetwory z poziomek? Ogólnie nawet z kupienie ich w sezonie nie było łatwo. ;)



#8 kasia.pa

kasia.pa

    Bywalec

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPip
  • 88 postów

Napisano 06 luty 2014 - 09:21

W ogóle można kupić poziomki? Jeszcze się nigdzie z nimi nie spotkałam ;(



#9 katarzy802

katarzy802

    Bywalec

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPip
  • 62 postów

Napisano 02 luty 2015 - 21:41

Najfajniejsze jest to że to domowej produkcji dzemów wcale nie potrzebujemy cukru, Warto przyrządzić ulubione dzemy bez tego dodatku. Cukier wcale nie konserwuje tak bardzo jak nam się wydaje



#10 adrianadrian573

adrianadrian573

    Bywalec

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPip
  • 92 postów

Napisano 22 maj 2015 - 10:09

Ostatnimi czasami dużo firm produkuje swoje przetwory bez cukru , słodząc np sokami. Myślę, że ten trend jedzenia bez chemii będzie poszerzał swoje kręgi



#11 damianlo123

damianlo123

    Znajomy

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPip
  • 47 postów

Napisano 02 wrzesień 2015 - 11:37

Muszę się zabrac za przetwory, to już ostatnia chwila :)



#12 Wandzia

Wandzia

    Znajomy

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPip
  • 36 postów

Napisano 23 wrzesień 2015 - 15:38

No ja już mam pomidorowy przecier, ogórki zakiszone, tylko grzybków nie ma :(



#13 mastarco

mastarco

    Nowy

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • Pip
  • 10 postów

Napisano 05 październik 2015 - 11:47

Zimowe przetwory są najlepsze.



#14 grzegooro

grzegooro

    Nowy

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • Pip
  • 7 postów

Napisano 20 listopad 2015 - 15:55

Ja robię co roku powidła śliwkowe w iloś*** sporych, bo mam parę dużych drzew na działce i coś trzeba z tym robić. W tym roku robiłem po raz pierwszy dżem z agrestu. Myślałem, że będzie kwaśny, kiepski, a okazał się najlepszy jaki dotąd jadłem. Robiłem też parę słoiczków truskawkowego, wiśniowego i morelowego. To z owoców.

Z warzyw marynowałem w occie paprykę, ogórki, robiłem ketchup.

Nie ma nic lepszego niż zimą zjadać to wszystko i czuć się jakby nadal było lato. A to wszystko zdrowe i "swojskie" :)



#15 ~baddsa~

~baddsa~
  • Goście

Napisano 14 marzec 2016 - 12:58

Nie ma to jak domowe przetwory:)

 

----

noclegi Kazimierz Dolny






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych