Skocz do zawartości

Zaloguj przez Facebook Rejestracja

Plusy i minusy po nowemu.

167 odpowiedzi w tym temacie

#1 Józek

Józek

Zawodowiec

• Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPipPipPip
  • 699 postów

Napisano 08 luty 2012 - 22:51

Wiem, że niektórzy z Was bardzo przywiązują wagę do tych małych znaczków na dole ( + i -), ja może trochę mniej. Nie wiem, czy prawdą jest, że można je przyznawać sobie samemu? Podobno tak. Aby to jednak ukrócić ( bo nie jest to chyba normalne!) proponuję wprowadzić zakaz dawania punktów samemu sobie. Aby to wprowadzić musiałby zareagować Administrator, ale nie wiem czy zgodziłby się.
Kolejna sprawa- jeżeli już dajemy komuś minus czy plus, to dobrze byłoby to czymś umotywować. Dlatego też powinna funkcjonować taka opcja, coś w rodzaju raportów. Chcesz kogoś pochwalić lub podzielasz jego punkt widzenia, to napisz publicznie za co przyznajesz ten plus czy minus. To prosty i logiczny system eliminujący masowe nadużycia i podejrzenia np. Szalonego, że sam sobie dopisywał plusy.
Naturalnie wiele zależy tu od Admina ale i od Was też, czy zechcecie się na to zgodzić? Ja byłbym za tym. Uzdrowiłoby to znacznie ten system. Ciekawe co o tym myślicie?
Popełnić błąd to jeszcze nie tragedia. Tragedią jest upieranie się przy tym błędzie.

#2 ~józek~

~józek~
  • Goście

Napisano 08 luty 2012 - 22:54

Wyświetl postUżytkownik Józek dnia 08 luty 2012 - 22:51 napisał

Wiem, że niektórzy z Was bardzo przywiązują wagę do tych małych znaczków na dole ( + i -), ja może trochę mniej. Nie wiem, czy prawdą jest, że można je przyznawać sobie samemu? Podobno tak. Aby to jednak ukrócić ( bo nie jest to chyba normalne!) proponuję wprowadzić zakaz dawania punktów samemu sobie. Aby to wprowadzić musiałby zareagować Administrator, ale nie wiem czy zgodziłby się.
Kolejna sprawa- jeżeli już dajemy komuś minus czy plus, to dobrze byłoby to czymś umotywować. Dlatego też powinna funkcjonować taka opcja, coś w rodzaju raportów. Chcesz kogoś pochwalić lub podzielasz jego punkt widzenia, to napisz publicznie za co przyznajesz ten plus czy minus. To prosty i logiczny system eliminujący masowe nadużycia i podejrzenia np. Szalonego, że sam sobie dopisywał plusy.
Naturalnie wiele zależy tu od Admina ale i od Was też, czy zechcecie się na to zgodzić? Ja byłbym za tym. Uzdrowiłoby to znacznie ten system. Ciekawe co o tym myślicie?
ja jestem przeciwny!!

#3 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 08 luty 2012 - 22:58

Józku, to nie wypali. Są tacy którzy mają po kilkanascie kont - będą sobie dawali plusy jak tylko bedą chcieli.
Słowem nie do zrobienia niestety :)

#4 Józek

Józek

Zawodowiec

• PipPipPipPipPipPip
  • 699 postów

Napisano 08 luty 2012 - 23:09

Wyświetl postUżytkownik Gość dnia 08 luty 2012 - 22:58 napisał

Józku, to nie wypali. Są tacy którzy mają po kilkanascie kont - będą sobie dawali plusy jak tylko bedą chcieli.
Słowem nie do zrobienia niestety :)

Na tym polega problem. Czy nie ma sposobu, aby wyeliminować tych "hurtowników", którzy mają tu po kilka kont? Chyba samemu Adminowi nie zależy na tym za bardzo. Im bardziej pikantnie, tym lepiej?
Popełnić błąd to jeszcze nie tragedia. Tragedią jest upieranie się przy tym błędzie.

#5 zielony

zielony

[*]

• PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 8447 postów

Napisano 08 luty 2012 - 23:09

Kiedyś była tu "wojenka" na plusy. Sam w niej, niestety uczestniczyłem. Taki idiotyczny wyścig między dwoma dorosłymi facetami. Jeden dowalał drugiemu minusy nawet wtedy, gdy napisał tylko uśmiech... później było odwzajemnienie, jakieś idiotyczne konta, żeby minusy zneutralizować plusami i odwrotnie. To było kiedyś. Teraz raczej nikt się w to nie bawi, bo rywalizacja okazała się idiotycznym krokiem i była zupełnie bez sensu. Czasami refleksja przychodzi zbyt późno, ale to już inna sprawa :)

Co do Twojego pomysłu, jest on nie do zrealizowania. Oczywiście, użytkownicy dający komuś plus, mogliby pod spodem napisać, że to zrobili i odpowiednio umotywować. Podobnie się rzecz ma z minusami. Ale to tyle. Od strony administracji nie widzę pola manewru, ponieważ Forum Gazety Lubuskiej nie jest indywidualnym projektem, szate graficzną, opcje i inne różne "cuda" ma wiele innych Gazet, właścicielem całego Forum jest GL, ale już nie ona odpowiada za kształt różnych opcji. Żeby było tak, jak piszesz, należałoby dopracować forum, co się wiąże pewnie z wielkimi kosztami i jeśli Gazetę na nią nawet stać, to zapewne nie będzie widziała powodu, do wydawania pieniędzy. Bo to jest tylko w jakiejś mierze udogodnienie dla ograniczonej grupy internautów, wcale nie dużej. Pomysł jest okej, ale nie do zrealizowania nawet, gdyby wystąpić z taką propozycją do moderatorów. Innym, zdecydowanie lepszym rozwiązaniem byłoby umieszczanie części adresu IP pod każdym postem, tak jak to ma miejsce na forum G Wyborczej. Wtedy dopiero byłaby niespodzianka... ale i to się nie stanie z powodów, które opisałem wyżej. Przynajmniej jeszcze nie teraz. Plusa dostałeś za treść. To nie pierwszy plus, który ode mnie dostałeś, ale też nie ostatni. Minusa też Ci przywaliłem i pewnie nie jednego, ale nie pamiętam, za co :P

#6 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 08 luty 2012 - 23:17

Wyświetl postUżytkownik Józek dnia 08 luty 2012 - 23:09 napisał

Na tym polega problem. Czy nie ma sposobu, aby wyeliminować tych "hurtowników", którzy mają tu po kilka kont? Chyba samemu Adminowi nie zależy na tym za bardzo. Im bardziej pikantnie, tym lepiej?
10/10/ :) Określenie "hurtownicy" jest bardzo trafne. Każdy kto od teraz go użyje w kontekscie wielonikowców winien pamietać, że jest Twojego autorstwa.
pozdro :)

#7 ~+~

~+~
  • Goście

Napisano 08 luty 2012 - 23:22

Wyświetl postUżytkownik Józek dnia 08 luty 2012 - 23:09 napisał

Chcieć to móc - na dolnym marginesie postu jest dość miejsca na 'listę nicków przyznających' z podaniem + lub -, który przyznają. Nie będzie chętnych do ośmieszania się i obniżania swojej reputacji przyznaniem nieuczciwej oceny = szalona szansa na obiektywizm.
Za dobrą robotę masz u mnie (+).

#8 zielony

zielony

[*]

• 8447 postów

Napisano 08 luty 2012 - 23:28

Wyświetl postUżytkownik + dnia 08 luty 2012 - 23:22 napisał

Chcieć to móc - na dolnym marginesie postu jest dość miejsca na 'listę nicków przyznających' z podaniem + lub -, który przyznają. Nie będzie chętnych do ośmieszania się i obniżania swojej reputacji przyznaniem nieuczciwej oceny = szalona szansa na obiektywizm.

Nie ma możliwości, aby administracja Gazety Lubuskiej wprowadziła to, o czym piszesz.

#9 ~gość~

~gość~
  • Goście

Napisano 08 luty 2012 - 23:33

Wyświetl postUżytkownik zielony dnia 08 luty 2012 - 23:09 napisał

Kiedyś była tu "wojenka" na plusy. Sam w niej, niestety uczestniczyłem. Taki idiotyczny wyścig między dwoma dorosłymi facetami. Jeden dowalał drugiemu minusy nawet wtedy, gdy napisał tylko uśmiech... później było odwzajemnienie, jakieś idiotyczne konta, żeby minusy zneutralizować plusami i odwrotnie. To było kiedyś. Teraz raczej nikt się w to nie bawi, bo rywalizacja okazała się idiotycznym krokiem i była zupełnie bez sensu. Czasami refleksja przychodzi zbyt późno, ale to już inna sprawa :)

Co do Twojego pomysłu, jest on nie do zrealizowania. Oczywiście, użytkownicy dający komuś plus, mogliby pod spodem napisać, że to zrobili i odpowiednio umotywować. Podobnie się rzecz ma z minusami. Ale to tyle. Od strony administracji nie widzę pola manewru, ponieważ Forum Gazety Lubuskiej nie jest indywidualnym projektem, szate graficzną, opcje i inne różne "cuda" ma wiele innych Gazet, właścicielem całego Forum jest GL, ale już nie ona odpowiada za kształt różnych opcji. Żeby było tak, jak piszesz, należałoby dopracować forum, co się wiąże pewnie z wielkimi kosztami i jeśli Gazetę na nią nawet stać, to zapewne nie będzie widziała powodu, do wydawania pieniędzy. Bo to jest tylko w jakiejś mierze udogodnienie dla ograniczonej grupy internautów, wcale nie dużej. Pomysł jest okej, ale nie do zrealizowania nawet, gdyby wystąpić z taką propozycją do moderatorów. Innym, zdecydowanie lepszym rozwiązaniem byłoby umieszczanie części adresu IP pod każdym postem, tak jak to ma miejsce na forum G Wyborczej. Wtedy dopiero byłaby niespodzianka... ale i to się nie stanie z powodów, które opisałem wyżej. Przynajmniej jeszcze nie teraz. Plusa dostałeś za treść. To nie pierwszy plus, który ode mnie dostałeś, ale też nie ostatni. Minusa też Ci przywaliłem i pewnie nie jednego, ale nie pamiętam, za co :P

To kiedyś to jeszcze 2 tygodnie temu kłamco! :D

#10 ~+~

~+~
  • Goście

Napisano 08 luty 2012 - 23:34

Wyświetl postUżytkownik zielony dnia 08 luty 2012 - 23:28 napisał

Nie ma możliwości, aby administracja Gazety Lubuskiej wprowadziła to, o czym piszesz.
Wolałbym usłyszeć głos Admina, niż Twój :) - możliwości techniczne istnieją, a uzupełnienie programu monitorującego jest ani skomplikowane ani trudne. :)

#11 Józek

Józek

Zawodowiec

• PipPipPipPipPipPip
  • 699 postów

Napisano 08 luty 2012 - 23:34

Wyświetl postUżytkownik + dnia 08 luty 2012 - 23:22 napisał

Domyślałem się, że z powodów technicznych byłoby to trudne do zrobienia, ale jednak możliwe. Od strony praktycznej jest to jednak do zrobienia, tyle tylko, że tu już wiele zależałoby od naszej dobrej woli i ... zdyscyplinowania. Nie widzę problemu w przypadku dodania komuś plusa, aby poniżej podać w kilku słowach powód takiej, a nie innej decyzji. Gorzej z minusem- tu już trzeba mieć cywilną odwagę aby podać powód. Przykład? Nie wyobrażam sobie dać komuś minus tylko dlatego, że go nie lubię. Trzeba to uzasadnić, przynajmniej tak to powinno wyglądać. Niestety, tak nie jest.

#12 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 08 luty 2012 - 23:36

Wyświetl postUżytkownik gość dnia 08 luty 2012 - 23:33 napisał

To kiedyś to jeszcze 2 tygodnie temu kłamco! :D

mura wiesz jeszcze więcej o zielonym niż to co pisałaś?

Wyświetl postUżytkownik mura dnia 08 luty 2012 - 15:08 napisał

Mówiąc szczerze to miałam pietra jak przeczytałam o bracie ABW i morderstwie i groźbie niebezpieczeństwa miałam dylemat co dalej... W pierwszym odruchu miałam zamiar telefonować do Maćka bo tu sprawa agentury szpiegowskiej.
Pomyślałam, nie , takie działanie byłoby nie racjonalne, dgzie tajemnica państwowa? Nie można tej informacji powielać.
Zatrzymałam tajemnicę państwowa i uśpiłam Zielonego, bo wcześniej uśpiłam Maćka

#13 zielony

zielony

[*]

• 8447 postów

Napisano 08 luty 2012 - 23:39

Wyświetl postUżytkownik + dnia 08 luty 2012 - 23:34 napisał

Wolałbym usłyszeć głos Admina, niż Twój :) - możliwości techniczne istnieją, a uzupełnienie programu monitorującego jest ani skomplikowane ani trudne. :)

W takim razie wystosuj oficjalne pismo do Redaktor Naczelnej Gazety Lubuskiej, bo to ona jest tu osobą decyzyjną. Admin Ci nie odpowie, bo nie pisze na forum. Informacji może Ci udzielić moderator, jak napiszesz maila na online itd., bo wątpię, żeby na Forum, w tym wątku to zrobił. Nie ma takiego zwyczaju, i nie mówię tu o konkretnej osobie.

#14 zielony

zielony

[*]

• 8447 postów

Napisano 08 luty 2012 - 23:41

...

Użytkownik zielony edytował ten post 09 luty 2012 - 00:17

#15 Józek

Józek

Zawodowiec

• PipPipPipPipPipPip
  • 699 postów

Napisano 08 luty 2012 - 23:43

Wyświetl postUżytkownik Gość dnia 08 luty 2012 - 23:36 napisał

mura wiesz jeszcze więcej o zielonym niż to co pisałaś?

Ludzie! Czy potraficie chociaż raz skupić się i pisać na temat? Co mnie obchodzi Mura i Wasze intrygi? Załóżcie sobie nowe prywatne forum i tam się okładajcie do woli pod kilkunastoma nickami naraz! To jest dziecinada i igranie z samym sobą. Czy to aż tak bardzo Was bawi? ja jestem tym zażenowany i wstyd mi przed znajomymi, którzy piszą, że na tym lubuskim forum to jest jedno wielkie bagno!

#16 ~+~

~+~
  • Goście

Napisano 08 luty 2012 - 23:47

Wyświetl postUżytkownik Józek dnia 08 luty 2012 - 23:34 napisał

Domyślałem się, że z powodów (...) byłoby to trudne do zrobienia, ale jednak możliwe. ...wiele zależałoby od naszej dobrej woli i ... zdyscyplinowania. Niestety..

Po rozpoczętej powyżej 'jatce' /i w innych wątkach/ sam widzisz, że nie jest to możliwe. Nieodpowiedzialni, sfrustrowani, głodni wyżycia się i im podobni postarają się zrobić wszystko, aby dobry zamysł utrącić i oceniać anonimowo. :(
Uzasadniać nie potrzeba, wystarczy powiązanie (+) lub (-) z nickiem. Moralność zwycięży. :)
Ocena i decyzja należy do Admina. Pożyjemy ...

#17 ~+~

~+~
  • Goście

Napisano 08 luty 2012 - 23:50

Wyświetl postUżytkownik zielony dnia 08 luty 2012 - 23:39 napisał

W takim razie wystosuj oficjalne pismo do Redaktor Naczelnej Gazety Lubuskiej, bo to ona jest tu osobą decyzyjną. Admin Ci nie odpowie, bo nie pisze na forum. Informacji może Ci udzielić moderator, jak napiszesz maila na online itd., bo wątpię, żeby na Forum, w tym wątku to zrobił. Nie ma takiego zwyczaju, i nie mówię tu o konkretnej osobie.
Bądź uprzejmy bez pouczeń, jeżeli będę potrzebował poproszę. Dla mnie nie jesteś decydentem i wyrocznią. :)

#18 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 08 luty 2012 - 23:57

Wyświetl postUżytkownik + dnia 08 luty 2012 - 23:47 napisał

Po rozpoczętej powyżej 'jatce' /i w innych wątkach/ sam widzisz, że nie jest to możliwe. Nieodpowiedzialni, sfrustrowani, głodni wyżycia się i im podobni postarają się zrobić wszystko, aby dobry zamysł utrącić i oceniać anonimowo. :(

To jest forum, tu nie wersal :D

#19 szalony0511

szalony0511

Szalony 0511

• PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 45799 postów

Napisano 09 luty 2012 - 03:57

Z przykrością przyjąłem podejrzenie mnie o dopisywanie (+).Mam Zwolenników moich wystąpień.

#20 szalony0511

szalony0511

Szalony 0511

• PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 45799 postów

Napisano 09 luty 2012 - 04:01

Wyświetl postUżytkownik + dnia 08 luty 2012 - 23:34 napisał

To prawda.

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

użytkowników, gości, anonimowych