Skocz do zawartości

Zaloguj przez Facebook Rejestracja

Nie obchodzimy już wyzwolenia :: zobacz komentowany artykuł

18 odpowiedzi w tym temacie

#1 Natan

Natan

Nowy

• Użytkownicy zarejestrowani
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 21 luty 2012 - 21:30

Jest mi wstyd że to miało miejsce w moim mieście :(

#2 Jan Werbiński

Jan Werbiński

Senior

• Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPipPip
  • 316 postów

Napisano 22 luty 2012 - 03:51

Chcesz świętować i składać kwiaty, to składaj. Nawet codziennie. Przecież wolno.

#3 ~Jerzy~

~Jerzy~
  • Goście

Napisano 22 luty 2012 - 10:08

Czasy sie zmieniaja, lecz poamięć o ludziach, któryz polegli na tej ziemi powinna być trwała, bez względu jaka opcja polityczna jest u władzy. Niestety swiadzy to o klasie tych ludzi. Chamstwa i braku kultury juz sie nie wyprą.

#4 ~Dziadek~

~Dziadek~
  • Goście

Napisano 22 luty 2012 - 21:45

Wyświetl postUżytkownik Jerzy dnia 22 luty 2012 - 10:08 napisał

Czasy sie zmieniaja, lecz poamięć o ludziach, któryz polegli na tej ziemi powinna być trwała, bez względu jaka opcja polityczna jest u władzy. Niestety swiadzy to o klasie tych ludzi. Chamstwa i braku kultury juz sie nie wyprą.

No właśnie zapomnieli o dzielnych obrońcach naszego miasta w lutym 1945 roku,wówczas zginęło wielu mieszkańców naszego grodu od kul radzieckiej pepeszy.Po zajęciu miasta,wiele dziewcząt i kobiet zostało zgwałconych,wszystkie domostwa obrabowane, a z zakładów przemysłowych sprzęt i maszyny wywiezione daleko na wschód razem z kadrą techniczną.
Znane są przypadki jak sowieccy żołdacy się potopili w kadzi ze spirytusem,właśnie miedzy innymi oni zostali pochowani niedaleko gorzelni na cmentarzu.Dołączyli do nich rozstrzelani za dezercję i nieposłuszeństwo.Natomiast rannych i poległych w boju jako bohaterów CCCP przetransportowali do ojczyzny.

#5 ~lizun9~

~lizun9~
  • Goście

Napisano 22 luty 2012 - 22:24

Żal ci mieszkańców Sorau? No nie gadaj? Juliana Kubitzki (MARIA EDELBURGIS)elżbietanka i pielęgniarka zastrzelona przez czerwonoarmistów nie ma w mieście nawet tablicy. ;)

#6 ~Dziadek~

~Dziadek~
  • Goście

Napisano 22 luty 2012 - 23:05

Wyświetl postUżytkownik lizun9 dnia 22 luty 2012 - 22:24 napisał

Żal ci mieszkańców Sorau? No nie gadaj? Juliana Kubitzki (MARIA EDELBURGIS)elżbietanka i pielęgniarka zastrzelona przez czerwonoarmistów nie ma w mieście nawet tablicy. ;)

Wyobraź sobie że żal mi, tak samo to odczuwają ja nasi przodkowie wypędzeni ze Wschodu.
Jeden z tych czerwonoarmistów co ją zastrzelił leży pochowany na cmentarzu, w trzeciej alejce od strony 105 W.Szp.
Dlaczego do mnie to zgłaszasz problem tablicy,były i są do tego odpowiednie organy.Ja mam nadzieję że od 6 XII 2010 r. coś się zmieni na lepsze, czego sobie i wszystkim mieszkańcom życze.

#7 ~lizun9~

~lizun9~
  • Goście

Napisano 22 luty 2012 - 23:30

Wyświetl postUżytkownik Dziadek dnia 22 luty 2012 - 23:05 napisał

Jeden z tych czerwonoarmistów co ją zastrzelił leży pochowany na cmentarzu, w trzeciej alejce od strony 105 W.Szp.

To jeszcze napisz skąd masz te informacje. Jakie to opracowanie o tym traktuje, jaki świadek o tym mówi? ;)
Mnie tam się nie chce po raz kolejny pisać tego co juz pisałem na forum GW - bo to zdaje się trud daremny.
Hołd należy się ofiarom wojny - a dzielenie ich wg narodowości i wymyślanie im ad hoc win i przypisywanie przestępstw jest zwykłym buractwem do kwadratu.

#8 ~Dziadek~

~Dziadek~
  • Goście

Napisano 22 luty 2012 - 23:41

Wyświetl postUżytkownik lizun9 dnia 22 luty 2012 - 23:30 napisał

Hołd należy się ofiarom wojny - a dzielenie ich wg narodowości i wymyślanie im ad hoc win i przypisywanie przestępstw jest zwykłym buractwem do kwadratu.

Dlatego oddawanie hołdu i czci ofiarom działań wojennych w naszym mieście przed pomnikiem z symbolami Armii Czerwonej kwalifikuje do stopniowania wg twojej skali buractwa nie do kwadratu lecz do sześcianu. :)

#9 ~lizun9~

~lizun9~
  • Goście

Napisano 23 luty 2012 - 00:00

Wyświetl postUżytkownik Dziadek dnia 22 luty 2012 - 23:41 napisał

Dlatego oddawanie hołdu i czci ofiarom działań wojennych w naszym mieście przed pomnikiem z symbolami Armii Czerwonej kwalifikuje do stopniowania wg twojej skali buractwa nie do kwadratu lecz do sześcianu. :)

A jest w Żarach jakieś miejsce pochówku ofiar wojny bez symboli?

#10 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 23 luty 2012 - 09:36

Oczywiście ,że Rosjanie zajeli.Bo to tylko Amerykanie wyzwalają i prowadzą misje pokojowe Afganistan,Irak itd.To ddajmy te zienie skoro zajęte.

#11 ~Matylda~

~Matylda~
  • Goście

Napisano 23 luty 2012 - 12:48

Wyświetl postUżytkownik Dziadek dnia 22 luty 2012 - 23:05 napisał

Wyobraź sobie że żal mi, tak samo to odczuwają ja nasi przodkowie wypędzeni ze Wschodu.
Dlaczego do mnie to zgłaszasz problem tablicy,były i są do tego odpowiednie organy.Ja mam nadzieję że od 6 XII 2010 r. coś się zmieni na lepsze, czego sobie i wszystkim mieszkańcom życze.
Często w Twoich wypowiedziach przewija się data 6 XII 2010 r.Rozumiem, że jest to data ostatnich wyborów samorządowych, nie rozumiem tylko dlaczego od tej daty ..."coś się zmieni na lepsze..."Przecież skład Rady Miasta w Żarach zmienił się niewiele, nowy burmistrz nie zapisał się jak dotąd w polityce gospodarczej naszego miasta jako wybitny menażer /vide Kronopol/; czyżby zatem fakt przewagi liczebnej ludzi z PO jako "jedynie słusznej partii", miały uczynić nasze miasto mlekiem i miodem płynące? Przecież "TO" już przerabialiśmy.

#12 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 23 luty 2012 - 15:21

Wyświetl postUżytkownik Matylda dnia 23 luty 2012 - 12:48 napisał

Często w Twoich wypowiedziach przewija się data 6 XII 2010 r.Rozumiem, że jest to data ostatnich wyborów samorządowych, nie rozumiem tylko dlaczego od tej daty ..."coś się zmieni na lepsze..."Przecież skład Rady Miasta w Żarach zmienił się niewiele, nowy burmistrz nie zapisał się jak dotąd w polityce gospodarczej naszego miasta jako wybitny menażer /vide Kronopol/; czyżby zatem fakt przewagi liczebnej ludzi z PO jako "jedynie słusznej partii", miały uczynić nasze miasto mlekiem i miodem płynące? Przecież "TO" już przerabialiśmy.

6 ten gość dostał nową robotę co go bardzo cieszy :)

#13 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 23 luty 2012 - 21:27

Wyświetl postUżytkownik lizun9 dnia 22 luty 2012 - 23:30 napisał

To jeszcze napisz skąd masz te informacje. Jakie to opracowanie o tym traktuje, jaki świadek o tym mówi? ;)
Mnie tam się nie chce po raz kolejny pisać tego co juz pisałem na forum GW - bo to zdaje się trud daremny.
jesteś idio... do kwadratu ! czy uważasz,że bolszewik gwałcący dziecko które następnie zabija ale zaraz ginie od ciosu zadanego nożem przez matke jest ofiarą wojny któremu należy się hołd ?! czuje,że jesteś synem lub wnuczkiem pierwszych żołnierzy w "polskich" mundurach którzy AK i NSZ mieli za bandytów !

#14 ~lizun9~

~lizun9~
  • Goście

Napisano 23 luty 2012 - 21:47

Wyświetl postUżytkownik Gość dnia 23 luty 2012 - 21:27 napisał

jesteś idio... do kwadratu ! czy uważasz,że bolszewik gwałcący dziecko które następnie zabija ale zaraz ginie od ciosu zadanego nożem przez matke jest ofiarą wojny któremu należy się hołd ?! czuje,że jesteś synem lub wnuczkiem pierwszych żołnierzy w "polskich" mundurach którzy AK i NSZ mieli za bandytów !

Twoja wyobrażnia jest twoim wrogiem..:)

#15 ~Teresa~

~Teresa~
  • Goście

Napisano 24 luty 2012 - 08:10

Ceremoniał składania wieńców przy uroczystościach powinien być znany władzom ( wszystkim). Myślę, że zabrakło wiedzy a ponadto teatralno- groteskowy gest złożenia wieńca ,,wybrańcowi''zakrawa na arogancję i brak przyzwoitości.
To może już lepiej, aby władze miejskie i powiatowe wcale nie przychodziły na ten cmentarz? Nie będzie dylematów, kto jest porządnym ,,nieboszczykiem'', a kto ,,mordercą''. Niestety, do tego sprowadziła się dyskusja.

#16 ~Dziadek~

~Dziadek~
  • Goście

Napisano 24 luty 2012 - 12:04

Wyświetl postUżytkownik Gość dnia 23 luty 2012 - 15:21 napisał

6 ten gość dostał nową robotę co go bardzo cieszy :)

Ja już na emeryturze i mam co robić na swoim,tak że nieraz czasu brakuje. :P

#17 ~Dziadek~

~Dziadek~
  • Goście

Napisano 24 luty 2012 - 12:35

[quote name='Teresa' timestamp='1330067443' post='1094200']
Ceremoniał składania wieńców przy uroczystościach powinien być znany władzom ( wszystkim).

- Ponoć poprzednicy zabrali wszystkie instrukcje z tym związane razem ze sztandarem.

Myślę, że zabrakło wiedzy a ponadto teatralno- groteskowy gest złożenia wieńca ,,wybrańcowi''zakrawa na arogancję i brak przyzwoitości.

- Myślisz o geście teatralno- groteskowym i braku elementarnej wiedzy związanej z tymi kwiatami od SLD co co złożyli pod pomnikiem czerwonej gwiazdy.
Bardziej przyzwoite są szczerze złożone kwiaty bezpośrednio na grobie kogoś nam bliskiego.

To może już lepiej, aby władze miejskie i powiatowe wcale nie przychodziły na ten cmentarz?

- Nikt nikomu nie ma prawa zabronić czcić pamięć po bliskim nam zmarłych,to wręcz obowiązek.Ale każdy ma takich bliskich Podobne mam zdanie o Tobie,lepiej się nie wypowiadaj na temat szacunku dla zmarłych

Nie będzie dylematów, kto jest porządnym ,,nieboszczykiem'', a kto ,,mordercą''. Niestety, do tego sprowadziła się dyskusja.

- A masz inne zdanie,jeśli żołnierz gwałci,morduje: zakonnicę i ludność cywilną to wg Ciebie jest bohaterem,nawet sowieci ich nie nagradzali.

#18 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 24 luty 2012 - 15:59

Wyświetl postUżytkownik lizun9 dnia 23 luty 2012 - 21:47 napisał

Twoja wyobrażnia jest twoim wrogiem..:)
wyobraznia podpowiada że jesteś synem politycznego z wojska !

#19 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 24 luty 2012 - 19:39

Wyświetl postUżytkownik Gość dnia 24 luty 2012 - 15:59 napisał

wyobraznia podpowiada że jesteś synem politycznego z wojska !
na pewno a ilu ludzi przez niego cierpiało ?

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

użytkowników, gości, anonimowych