Nie obchodzimy już wyzwolenia :: zobacz komentowany artykuł
Napisano 21 luty 2012 - 21:30
Napisano 22 luty 2012 - 03:51
#3 ~Jerzy~
Napisano 22 luty 2012 - 10:08
#4 ~Dziadek~
Napisano 22 luty 2012 - 21:45
Użytkownik Jerzy dnia 22 luty 2012 - 10:08 napisał
No właśnie zapomnieli o dzielnych obrońcach naszego miasta w lutym 1945 roku,wówczas zginęło wielu mieszkańców naszego grodu od kul radzieckiej pepeszy.Po zajęciu miasta,wiele dziewcząt i kobiet zostało zgwałconych,wszystkie domostwa obrabowane, a z zakładów przemysłowych sprzęt i maszyny wywiezione daleko na wschód razem z kadrą techniczną.
Znane są przypadki jak sowieccy żołdacy się potopili w kadzi ze spirytusem,właśnie miedzy innymi oni zostali pochowani niedaleko gorzelni na cmentarzu.Dołączyli do nich rozstrzelani za dezercję i nieposłuszeństwo.Natomiast rannych i poległych w boju jako bohaterów CCCP przetransportowali do ojczyzny.
#5 ~lizun9~
Napisano 22 luty 2012 - 22:24
#6 ~Dziadek~
Napisano 22 luty 2012 - 23:05
Użytkownik lizun9 dnia 22 luty 2012 - 22:24 napisał
Wyobraź sobie że żal mi, tak samo to odczuwają ja nasi przodkowie wypędzeni ze Wschodu.
Jeden z tych czerwonoarmistów co ją zastrzelił leży pochowany na cmentarzu, w trzeciej alejce od strony 105 W.Szp.
Dlaczego do mnie to zgłaszasz problem tablicy,były i są do tego odpowiednie organy.Ja mam nadzieję że od 6 XII 2010 r. coś się zmieni na lepsze, czego sobie i wszystkim mieszkańcom życze.
#7 ~lizun9~
Napisano 22 luty 2012 - 23:30
Użytkownik Dziadek dnia 22 luty 2012 - 23:05 napisał
To jeszcze napisz skąd masz te informacje. Jakie to opracowanie o tym traktuje, jaki świadek o tym mówi?
Mnie tam się nie chce po raz kolejny pisać tego co juz pisałem na forum GW - bo to zdaje się trud daremny.
Hołd należy się ofiarom wojny - a dzielenie ich wg narodowości i wymyślanie im ad hoc win i przypisywanie przestępstw jest zwykłym buractwem do kwadratu.
#8 ~Dziadek~
Napisano 22 luty 2012 - 23:41
Użytkownik lizun9 dnia 22 luty 2012 - 23:30 napisał
Hołd należy się ofiarom wojny - a dzielenie ich wg narodowości i wymyślanie im ad hoc win i przypisywanie przestępstw jest zwykłym buractwem do kwadratu.
Dlatego oddawanie hołdu i czci ofiarom działań wojennych w naszym mieście przed pomnikiem z symbolami Armii Czerwonej kwalifikuje do stopniowania wg twojej skali buractwa nie do kwadratu lecz do sześcianu.
#9 ~lizun9~
Napisano 23 luty 2012 - 00:00
Użytkownik Dziadek dnia 22 luty 2012 - 23:41 napisał
A jest w Żarach jakieś miejsce pochówku ofiar wojny bez symboli?
#10 ~Gość~
Napisano 23 luty 2012 - 09:36
#11 ~Matylda~
Napisano 23 luty 2012 - 12:48
Użytkownik Dziadek dnia 22 luty 2012 - 23:05 napisał
Jeden z tych czerwonoarmistów co ją zastrzelił leży pochowany na cmentarzu, w trzeciej alejce od strony 105 W.Szp.
Dlaczego do mnie to zgłaszasz problem tablicy,były i są do tego odpowiednie organy.Ja mam nadzieję że od 6 XII 2010 r. coś się zmieni na lepsze, czego sobie i wszystkim mieszkańcom życze.
#12 ~Gość~
Napisano 23 luty 2012 - 15:21
Użytkownik Matylda dnia 23 luty 2012 - 12:48 napisał
6 ten gość dostał nową robotę co go bardzo cieszy
#13 ~Gość~
Napisano 23 luty 2012 - 21:27
Użytkownik lizun9 dnia 22 luty 2012 - 23:30 napisał
Mnie tam się nie chce po raz kolejny pisać tego co juz pisałem na forum GW - bo to zdaje się trud daremny.
#14 ~lizun9~
Napisano 23 luty 2012 - 21:47
Użytkownik Gość dnia 23 luty 2012 - 21:27 napisał
Twoja wyobrażnia jest twoim wrogiem..
#15 ~Teresa~
Napisano 24 luty 2012 - 08:10
To może już lepiej, aby władze miejskie i powiatowe wcale nie przychodziły na ten cmentarz? Nie będzie dylematów, kto jest porządnym ,,nieboszczykiem'', a kto ,,mordercą''. Niestety, do tego sprowadziła się dyskusja.
#16 ~Dziadek~
#17 ~Dziadek~
Napisano 24 luty 2012 - 12:35
Ceremoniał składania wieńców przy uroczystościach powinien być znany władzom ( wszystkim).
- Ponoć poprzednicy zabrali wszystkie instrukcje z tym związane razem ze sztandarem.
Myślę, że zabrakło wiedzy a ponadto teatralno- groteskowy gest złożenia wieńca ,,wybrańcowi''zakrawa na arogancję i brak przyzwoitości.
- Myślisz o geście teatralno- groteskowym i braku elementarnej wiedzy związanej z tymi kwiatami od SLD co co złożyli pod pomnikiem czerwonej gwiazdy.
Bardziej przyzwoite są szczerze złożone kwiaty bezpośrednio na grobie kogoś nam bliskiego.
To może już lepiej, aby władze miejskie i powiatowe wcale nie przychodziły na ten cmentarz?
- Nikt nikomu nie ma prawa zabronić czcić pamięć po bliskim nam zmarłych,to wręcz obowiązek.Ale każdy ma takich bliskich Podobne mam zdanie o Tobie,lepiej się nie wypowiadaj na temat szacunku dla zmarłych
Nie będzie dylematów, kto jest porządnym ,,nieboszczykiem'', a kto ,,mordercą''. Niestety, do tego sprowadziła się dyskusja.
- A masz inne zdanie,jeśli żołnierz gwałci,morduje: zakonnicę i ludność cywilną to wg Ciebie jest bohaterem,nawet sowieci ich nie nagradzali.
#18 ~Gość~
#19 ~Gość~
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
użytkowników, gości, anonimowych

Zgłoś do usunięcia