Skocz do zawartości

Zaloguj przez Facebook Rejestracja

6 odpowiedzi w tym temacie

#1 ~Zbyszek~

~Zbyszek~
  • Goście

Napisano 11 styczeń 2008 - 10:55

Cztery lata temu urzadzałem ogród 800 m kw pod Wrocławiem. Firma ogrodnicza przedstawiła swój projekt (nie specjalnie atrakcyjny) i kosztorys na 100 tys PLN. Zrobiłem sam wg własnego projektu, ale to mnie kosztowało ok 40 tys. PLN. Pytanie: skąd ta cena 10-15 tys? Plantowanie z ziemią i przygotowanie gruntu oraz wysiew trawy na 1500 m kw to już jest ok. 10 tys.

#2 ~adrian~

~adrian~
  • Goście

Napisano 04 wrzesień 2008 - 22:35

jestem ogrodnikiem i pracuje przy zakładaniu ogrodów w tym artykule jest sporo bredni. za 10-15 tyś. moiżna ułożyć 500m2 trawnika a nie wykonać projekt na 1500m2 firma w której pracuje zatrudnia 3 ogrodników i w ciągu sezonu jesteśmy w stanie wykonać powyżej 10 takich ogrodów a nie 3-4... 100tyś. na sprzet?? nawet jeśli jest markowy i dobry bo toi nie zawsze idzie w parze to można na niego wydać max 30 tyś. chyba że te 100 obejmuje również samochód... powątpiewam w bochatera reportażu a dokładnie w jego profesjonalizm. jednak czasami lubie czytać bajki na dobranoc...

#3 ~Arek~

~Arek~
  • Goście

Napisano 14 sierpień 2011 - 14:52

Witam! Pracuję jako ogrodnik od 3 lat! To nie jest lekka praca,ale efekt końcowy wszystko wynagradza:)
Też się nie zgodzę że za 15 tys mozna zrobić ładny ogród na powierzchni 1.5 ha! Istna brednia! Sama altanka to koszt 10 tysięcy,a gdzie trawniki,drzewka,oczko wodne??? Na sam trawnik pójdzie ok 1o tys! Kilka ładnych drzewek kolejne 10 tys,alejki,kora,kamyczek,włóknina i praca!!! Tego już chyba gościu nie policzył! Chyba że te 10-15 tys to jego zarobek na tym jednym ogrodzie! A co do założenia firmy?? Mam właśnie taki zamiar i nie potrzebuję 100 tys!
Używane Vito albo T4 (max 10 tys),dwie kosiarki (3000),wykaszarka (2000),łopaty/grabie/nożyce sekatory (1000)! Czyli max 20 tys na początek! Potem traktorek,ewentualnie quad do odśnieżania! Tylko troszką wyobraźni:) Gościu chce zniechęcić Was do otwierania firm,bo odbierzecie mu klientów,ot sypnął takie kwoty!

#4 ~ziom~

~ziom~
  • Goście

Napisano 20 styczeń 2012 - 00:10

Wyświetl postUżytkownik Arek dnia 14 sierpień 2011 - 14:52 napisał

Witam! Pracuję jako ogrodnik od 3 lat! To nie jest lekka praca,ale efekt końcowy wszystko wynagradza:)
Też się nie zgodzę że za 15 tys mozna zrobić ładny ogród na powierzchni 1.5 ha! Istna brednia! Sama altanka to koszt 10 tysięcy,a gdzie trawniki,drzewka,oczko wodne??? Na sam trawnik pójdzie ok 1o tys! Kilka ładnych drzewek kolejne 10 tys,alejki,kora,kamyczek,włóknina i praca!!! Tego już chyba gościu nie policzył! Chyba że te 10-15 tys to jego zarobek na tym jednym ogrodzie! A co do założenia firmy?? Mam właśnie taki zamiar i nie potrzebuję 100 tys!
Używane Vito albo T4 (max 10 tys),dwie kosiarki (3000),wykaszarka (2000),łopaty/grabie/nożyce sekatory (1000)! Czyli max 20 tys na początek! Potem traktorek,ewentualnie quad do odśnieżania! Tylko troszką wyobraźni:) Gościu chce zniechęcić Was do otwierania firm,bo odbierzecie mu klientów,ot sypnął takie kwoty!

#5 ~zioło~

~zioło~
  • Goście

Napisano 20 styczeń 2012 - 00:21

jak chcesz sie bawić w jednoosobowa firmę to Ci wystarczy ale weź pod uwagę ze klient nie chce cie oglądać przez miesiąc w swoim ogrodzie a do tego trzeba ludzi. Co do cen to się zgodzę sa dziwnie niskie- za taka kasę to może opłacić jedynie miesiąc pracy 3 pracowników, chyba ze ma niewolników a gdzie paliwo eksploatacja maszyn i pojazdów.

#6 ~Oskar~

~Oskar~
  • Goście

Napisano 25 styczeń 2012 - 11:19

Wyświetl postUżytkownik zioło dnia 20 styczeń 2012 - 00:21 napisał

jak chcesz sie bawić w jednoosobowa firmę to Ci wystarczy ale weź pod uwagę ze klient nie chce cie oglądać przez miesiąc w swoim ogrodzie a do tego trzeba ludzi. Co do cen to się zgodzę sa dziwnie niskie- za taka kasę to może opłacić jedynie miesiąc pracy 3 pracowników, chyba ze ma niewolników a gdzie paliwo eksploatacja maszyn i pojazdów.
od kilku lat siedze w ogrodnictwie, z tymże prowadzę sklep z materiałami, z roślinami, itp. ale dodatkowo urządzamy ogrody... praca nie jest jakaś strasznie lekka, bo i ludzie mają różne wymagania... kiedyś wystarczyło tylko przekazywanie sobie kontaktów do mnie przez klientów (na zasadzie rekomendacji), ale od pewnego czasu sporo kasy wykładam na reklamę, zacząłem sprzedawać na allegro podłączyłem to z wizytówką w panoramie firm i interes się trochę odbił, bo markety mocno konkurują, ale też i zapotrzebowanie wzrasta, bo ludzi stać i coraz więcej osób ma domki i szuka ludzi do prac w ogrodzie. proponuję rozeznać rynek i ceny i dopiero wchodzić w biznes...

#7 ~mrówka~

~mrówka~
  • Goście

Napisano 30 styczeń 2012 - 22:39

...a market Mrówka w Świebodzinie zatrudni 2 osoby do pracy w nowo otwieranym centrum ogrodniczym w Świebodzinie...cv i list motywacyjny do zostawienia w Mrówce

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

użytkowników, gości, anonimowych