Skocz do zawartości

Zaloguj przez Facebook Rejestracja

Najnowsze tematy

Wyświetl nową zawartość »

Zdjęcie

domowa kiełbasa


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Kulinaria

Kulinaria

    Nowy

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 22 styczeń 2011 - 23:10

Robicie swoją kiełbasę?
Przyznam się, że ja narazie robiłem (z bardzo dobrym skutkiem) białą kiełbasę
biała kiełbasa
Dołączona grafika

oraz szynkę
szynka
Dołączona grafika
.

Jak już wspomniałem efekt był wyśmienity i zamierzam rozszerzyć swoją domową produkcję żeby calkowicie uniezależnić się od dostaw ze sklepu mięsnego (no oczywiście poza mięsem potrzebnym na kiełbasy).
Macie jakieś swoje wypróbowane przepisy?

#2 ~Jagoda~

~Jagoda~
  • Goście

Napisano 19 luty 2011 - 14:20

Masz rację, wędliny w sklepach są beeee! Ja robię kiełbasę oraz pieczeń z karkówki - palce lizać.
Kiełbasa:
- 2 kg łopatki
- 2 kg boczku,
- 2 kg indyka lub wołowiny.
- jelita
Przyprawy: sól, pieprz, cukier, majeranek,liśc laurowy, ziele angielskie, czosnek.
Mięso kroję w paski ( do mielenia), mieszam z przyprawami i wstawiam do lodówki na 2-3 dni.
Potem mielę i napełniam jelita. Po lekkim osuszeniu, wkładam do torebek foliowych i do
zamrażarki.
Pieczeń z karkówki:
Z przypraw j.w przygotowuję zalewę. Przy pomocy strzykawki, wstrzykuję część zalewy do karkówki,
potem wkładam do garnka i zalewam resztą płynu, wstawiam do lodówki na 5-6 dni. Potem mięso
przekładam do rękawa piekarniczego, wrzucam trochę warzyw-marchew, pietruszka, cebula, czosnek
itd. Pieczenie w piekarniku ok.1,5 godz. temp. 180 stopni.

#3 ~DEVIL MADONNA~

~DEVIL MADONNA~
  • Goście

Napisano 24 luty 2011 - 21:14

o moje ukochane wedlinki,miesinka!:)
nabijam w kielbachy biala z tata.ale on przygotowuje mieso,ja nie winikam jak.tez papa pekluje i wedzi szynusie i boczusie:)mniam
ale ja mam swoj patent kupiony od znajomej niewiasty na pycha miesiwo.a to podam dalej:) :
-sztuka miesa ( ja najbardziej lubie karkowe,nieco tlusta),ale mozna schab,boczek,lopatke
-sol ( wegeta-ale oryginalna,a nie jakies tam z dyskontu )
-pieprz
-papryka slodka
-czosnek ( ja najbardziej lubie ten granulowany )
-majeranek

-miesiwo posolic,popieprzyc,popaprykowac i poczosnkowac,a majeranek wysypac na cos i obtoczyc w nim miesko.pozniej owinac je sreberkiem i wstawic na 24 h do lodowki
- obsmazyc w garnku z kazdej strony, dolac wody i dusic

calosc zabiera malo czasu i atencji.a jest przepyszne!jak jest cieple,to jako miesko do obiadu, ale ja wole na zimno na kanapki
smacznego, miesozercy!:)

#4 patii88

patii88

    Nowy

  • Oczekujący na zatwierdzenie
  • Pip
  • 5 postów

Napisano 12 luty 2016 - 11:34

wygląda bardzo smacznie :D






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych