Skocz do zawartości

Zaloguj przez Facebook Rejestracja

18 odpowiedzi w tym temacie

#1 mura

mura

VIP

• Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 2514 postów

Napisano 20 luty 2012 - 17:27

Takich dzieci w patologicznych rodzinach jest wiele, nie kazde dziecko jest w stanie samodzielnie zwrocic sie o pomoc.
Wyczulam wszystkich na los takich dzieci, nie badzmy obojetni.
Tworzenie rodzin zastepczych jest bardzo potrzebne. Jezeli ktos ma mozliwosc utworzenie domu dla dzieci,posiada odpowiedni lokal, dobre serce i chcialby dzielic sie tym co ma najleprze to prosze zglaszac akcept w PCPR w miejscu zamieszkania.
Tam skieruja na przeszkolenie, na utrzymanie takiego domu rodziny zastepczej otrzymuje sie srodki finansowe i wynagrodzenie za prace. Powodzenia.
Denerwować się, to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych.

#2 ~Monika~

~Monika~
  • Goście

Napisano 20 luty 2012 - 22:20

Dlaczego sady w polsce sa tak nieodpowiedzialne tyle razy byla tam policja i nic z tym nie zrobili znam, jedna sytuacje mojej kolezanki gdzie dzieci sa w domu dziecka matka nie moze ich odzyskac bo ojciec sie nie zgadza a jest bezdomny i bez pracy gdzie jest sprawiedliwosc w tym kraju

#3 ~bombel~

~bombel~
  • Goście

Napisano 21 luty 2012 - 09:46

Co za rozsądny 11-latek zadzwonił i zrobił porządek.Pochwała dla właściwej postawy Policjantów u nas w Bydgoszczy pewnie by tak się nie zakończyło.

#4 ~Sylwia~

~Sylwia~
  • Goście

Napisano 21 luty 2012 - 10:44

Straszne,że na głupocie dorosłych najbardziej cierpią dzieci.Mądry chłopak,szuka pomocy...

#5 ~Serek~

~Serek~
  • Goście

Napisano 21 luty 2012 - 11:23

Po pierwszej interwencji policji już powinno się coś zadziać. Ale nie, bo czekamy na tragedię. Lubimy ryzyko i zabawę czyimś życiem. PAŃSTWO BEZPRAWIA!!! Znam mnóstwo takich przykładów. Żałuję, że je znam. Facet alkoholik dźgnął żonę nożem. Łaskawy sędzia go wypuszcza. Co robi mężuś? Idzie do żony i robi jej znów to samo? Fajnie nie?
Dureń, który podpalał auta w Warszawie, już podpalał wcześniej, bo w kwietniu. Do tej pory sąd nawet mu terminu rozprawy za tamto nie wyznaczył. A kto ludziom zwróci kasę za ich zniszczone mienie?
Gówniarz nastolatek miał orzeczony zakład poprawczy. Uciekł, więc skreślili go z listy zakładowej. Wrócił. Teraz od nowa musi ruszyć machina sądowa, żeby jeszcze raz go tam wysłać. A on nie ma zamiaru zmienić swojego zachowania. I ŚMIEJE SIĘ WSZYSTKIM PROSTO W OCZY! Bo wie, że jest bezkarny!!

#6 ~Jarpako~

~Jarpako~
  • Goście

Napisano 21 luty 2012 - 11:59

Wyświetl postUżytkownik mura dnia 20 luty 2012 - 17:27 napisał

Takich dzieci w patologicznych rodzinach jest wiele, nie kazde dziecko jest w stanie samodzielnie zwrocic sie o pomoc.
Wyczulam wszystkich na los takich dzieci, nie badzmy obojetni.
Tworzenie rodzin zastepczych jest bardzo potrzebne. Jezeli ktos ma mozliwosc utworzenie domu dla dzieci,posiada odpowiedni lokal, dobre serce i chcialby dzielic sie tym co ma najleprze to prosze zglaszac akcept w PCPR w miejscu zamieszkania.
Tam skieruja na przeszkolenie, na utrzymanie takiego domu rodziny zastepczej otrzymuje sie srodki finansowe i wynagrodzenie za prace. Powodzenia.
Rodziny zastępcze są potrzebne ale w ostateczności. Państwo polskie zamiast wydać mniejsze pieniądze na kuratorów i policję, opiekę społeczną( aby było mniej rodzin np. na jednego kuratora) do zdyscyplinowania naturalnych rodziców zabiera dzieci z ich (czasem bylejakiego) domu. Dziecko to nie rzecz , ma uczucia i będzie do końca życia wyjaśniaćswoją sytuację. Dlaczego na przykład normalni rodzice nie otrzymują wynagrodzenia za wychowanie dzieci, a zastępczy tak? Zastępczy w każdej chwili mogą rozwiązać umowę- naturalni nie. co dalej z dzieckiem?

#7 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 21 luty 2012 - 12:50

Wyświetl postUżytkownik bombel dnia 21 luty 2012 - 09:46 napisał

Co za rozsądny 11-latek zadzwonił i zrobił porządek.Pochwała dla właściwej postawy Policjantów u nas w Bydgoszczy pewnie by tak się nie zakończyło.
A gdzie ty widzisz rozsądek ,po pierwszej interwencji został tylko ślad w dokumentach a to było w tym miesiącu . Gdzie do ...... prawidłowe działanie , brak kuratora po pierwszej wizycie to tragedia , a pierwsza wizyta nie była chyba sąsiedzka tylko interwencja w jakiejś rodzinnej sprawie. To dziecko samo musiało się upominać o pomoc ,gdzie pomoc socjalna , brak współpracy pomiędzy tak ważnymi urzędami .Po każdej interwencji dotyczącej sporów podczas libacji gdzie są dzieci już nastepnego dnia winien być pracownik socjalny celem zbadania sprawy . Być może taki sposób postepowania w wielu przypadkach spowoduje opamiętanie się rodziców ,lub pomoże dzieciom z tych rodzin poprzez rodziny zastepcze .

#8 ~Kaja~

~Kaja~
  • Goście

Napisano 21 luty 2012 - 13:03

Zle się dzieje , że dzieci muszą walczyć o spokojne i godne życie w drastyczny sposób sprowadzając niby rodziców na ziemię 11 letnie dzieci biorą życie w swoje ręce broniąc siebie i rodzeństwo , mądry chłopczyk .Straszne .

#9 ~gość~

~gość~
  • Goście

Napisano 21 luty 2012 - 13:07

Wyświetl postUżytkownik Jarpako dnia 21 luty 2012 - 11:59 napisał

Rodziny zastępcze są potrzebne ale w ostateczności. Państwo polskie zamiast wydać mniejsze pieniądze na kuratorów i policję, opiekę społeczną( aby było mniej rodzin np. na jednego kuratora) do zdyscyplinowania naturalnych rodziców zabiera dzieci z ich (czasem bylejakiego) domu. Dziecko to nie rzecz , ma uczucia i będzie do końca życia wyjaśniaćswoją sytuację. Dlaczego na przykład normalni rodzice nie otrzymują wynagrodzenia za wychowanie dzieci, a zastępczy tak? Zastępczy w każdej chwili mogą rozwiązać umowę- naturalni nie. co dalej z dzieckiem?
Pomijając rodziców patologicznych, którym dzieci powinny być odbierane i umieszczane w domach dziecka lub rodzinach zastępczych, mam podobne zdanie, jest dużo rodzin nie radzących sobie z biedą ale również z wychowaniem swoich dzieci, z rożnych przyczyn..
Objęcie każdej z nich opieką kuratora (psychologa) ale takiego z prawdziwego zdarzenia, który nie tylko pomoże i uczy w wychowaniu, ale pomoże stworzyć podstawy materialnego bytu. Wskaże gdzie można otrzymać pomoc materialną i jak z niej korzystać.
Kuratorzy sądowi mają dobre pensje, być może jest ich za mało?.
Są wśród nich tacy, dla których liczy się odhaczenie listy obecności i odbębnienie kolejnej wizyty...

#10 ~WuJo~

~WuJo~
  • Goście

Napisano 21 luty 2012 - 15:11

Dziecko, balanga, pozbawienie praw rodzicielskich. Dziecko, balanga, pozbawienie praw rodzicielskich ... Wprawdzie Rzeczpospolita rośnie w siłę ale pora chyba zastanowić sie co dalej. W schroniskach dla zwierząt sposób jest ...

#11 mura

mura

VIP

• PipPipPipPipPipPipPip
  • 2514 postów

Napisano 21 luty 2012 - 15:25

Wyświetl postUżytkownik Jarpako dnia 21 luty 2012 - 11:59 napisał

Wychowywanie dzieci ze srodowiski patologicznych nie jest latwe. Bardzo kosztowne dla panstwa jest utrzymywanie Domow Dzieca.
Dzieci tam znajdujasie w molochu, sa skoszarowane. Takie miejsce nie sluzy dobrze dzieciom, ktore nie wiedza, ze nalezy zrobic zakupy, przygotowac psilek, wyrzucic smieci, ogrzac mieszkanie itd.
To wszystko maja gotowe a wiec przygotowanie do samodzielnego zycia jest najgorsze z mozliwych metod wychowawczych.
Z tego powodu m.in odchodzi sie od domow dziecka na rzecz rodzin zastepczych, ktorych jest ciagle za malo a bieda generuje coraz wieksze potrzeby w tym zakresie.
Problem stanowia dzieci starsze po wyzej 10 roku zycia gdzie czesciowo maja uksztaltowany cherakter, nabyte cechy, rozne potrzeby i oczekiwania. Tych dzieci nikt nie chce, rodziny zastepcze spotadycznie decyduja sie na wychowanie dorastajacego malolata chyba, ze pochodzi od mlodszego rodzenstwa. Dta tych dzieci jeszcze sa potrzebna Domy Dziecka tylko w kraju jest ich za malo a potrzeby coraz wieksze.
Zagadnienie jest mi znane szeroko bowiem zajmowalam sie tym zawodowo, znane mi sia rozne przyklady a autopsji i wiem jak trudne sa to sprawy.
Zgadzam sie z Toba w jednym a mianowicie minimalne srodki finansowe dla rodzin biologicznych na wychowanie dzieci, mam na mysli byrdzo niskie zasilki rodzinne oraz czesto spotychane bezrobocie w tych rodzinach. Tu panstwo ma bardzo wiele do zrobienia.
Denerwować się, to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych.

#12 ~homik~

~homik~
  • Goście

Napisano 21 luty 2012 - 15:34

madry chlopak mam nadzieje ze mu sie poszczesci w zyciu

#13 ~Ktoś~

~Ktoś~
  • Goście

Napisano 21 luty 2012 - 15:53

Szkoda, że to dzieci musza walczyć o sibie i swoje życie, dorosnąć w jednej chwili. Bo juz nie komentując rodziców, nawet sąsiedzi nie zareagują. Znieczulica!

#14 ~gabi~

~gabi~
  • Goście

Napisano 21 luty 2012 - 16:24

Wyświetl postUżytkownik Kaja dnia 21 luty 2012 - 13:03 napisał

Zle się dzieje , że dzieci muszą walczyć o spokojne i godne życie w drastyczny sposób sprowadzając niby rodziców na ziemię 11 letnie dzieci biorą życie w swoje ręce broniąc siebie i rodzeństwo , mądry chłopczyk .Straszne .

tak zawsze było, to nic nowego. Po prostu teraz dzieciaki mają gdzie zadzwonić i mają wpajane, że mogą to robić. Kiedyś starzy się lali i nikt sie w to nie wtrącał - ani policja ani sąsiedzi. I istniało przekonanie że rodzic to rodzic i należy mu się szacunek. Masz rację: źle się dzieje. Dzisiaj naskarży na rodziców a jutro na kogo?

#15 ~pinokio~

~pinokio~
  • Goście

Napisano 21 luty 2012 - 17:17

Sam pochodze z takiej rodziny gdzie ojciec przechlał życie rodzinę mieszkanie --- jestem pełen podziwu dla tego chłopczyka choć z drugiej strony to tak sie zastanawiam gdzie był jakiś pedagog wychowawca ktokolwiek kto by sie odpowiednio zainteresował < oświata strajkuje chca podwyżek a q...y nawet odpowiedniego przeszkolenia nie mają> sam mam 2 dzieci i od razu widze gdy cos jest nie tak no ale jak któs przychodzi ODJE..........Ć swoje i do domu to i prosze 11 latek musi sam sie troszczyc o siebie ---- jeden , jeden telefon i jak zmienił swoje życie jestem pełen podziwu uratował siebie i brata

#16 ~lolek~

~lolek~
  • Goście

Napisano 21 luty 2012 - 19:04

az sie serce kroji jak takie cos sie czyta. biedne dzieci, podziw dla 11 latka.

tylko jemu matce bym najpierw pysk wystrzelal a puzniej jego ojcu..bo to nie jest normalne, dwoch doroslych ludzi nawalonych jak orly i sie bija...zeby 11 latek musial sam sobie dawac rady bo dwoch doroslych nie jest wstanie. to trzeba nie wiem do psychiatryka z takimi ludzmi a dzieci do domu dziecka albo rodziny zastepczej zeby mialy lepsze zycie!!!

#17 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 21 luty 2012 - 22:42

Wyświetl postUżytkownik lolek dnia 21 luty 2012 - 19:04 napisał

az sie serce kroji jak takie cos sie czyta. biedne dzieci, podziw dla 11 latka.

tylko jemu matce bym najpierw pysk wystrzelal a puzniej jego ojcu..bo to nie jest normalne, dwoch doroslych ludzi nawalonych jak orly i sie bija...zeby 11 latek musial sam sobie dawac rady bo dwoch doroslych nie jest wstanie. to trzeba nie wiem do psychiatryka z takimi ludzmi a dzieci do domu dziecka albo rodziny zastepczej zeby mialy lepsze zycie!!!
a skąd wiesz że bedą mialy lepsze życie w rodzinie zastępczej? ja jestem za tym żeby ratowac rodzinę a nie odbierać dzieci. Dzisiaj takie czasy że za klapsa można stracic dzieciaka.

#18 mocca

mocca

Nowy

• Pip
  • 5 postów

Napisano 24 luty 2012 - 11:27

Biedne dziecko tylko zebu nie wpłynęło to na jego przyszłe życie :(

#19 pani_elektro

pani_elektro

Swojak

• PipPipPipPip
  • 255 postów

Napisano 25 luty 2012 - 20:15

Jak przeczytałam ten artykuł to aż mi dech zaparło..... młody chłopiec dobrze że zadzwonił bo nie wiadomo co by się mogło wydarzyć. Niestety takich rodzin jest dużo ;(

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

użytkowników, gości, anonimowych